Copycats!

Sådan laver man en tv-serie

En søndag tilbage i forsommeren 2009 lavede stuntkoordinator Deni Jordan og jeg en lille kortfilm i haven foran TV2 Lorry på Frederiksberg.

Ideen opstod i Denis krøllede hjerne over weekenden og var – så vidt jeg ved – afstedkommet af en vis frustration over produktionstempoet på normale spillefilm i Danmark såvel som udlandet. Filmbranchen er et kæmpe maskineri med mange mennesker involveret bag kulisserne. Det er der selvfølgelig en årsag til; én af de helt store er et højt æstetisk niveau når fotografer, lysfolk, makeup artister, scenografer etc. gør deres ypperste for at ingen detaljer bliver overladt til tilfældighederne.

Men det har også den bagside, at alt form for spontanitet og umiddelbarhed bliver hevet ud af projektet i den langsommelige proces.

Derfor besluttede vi os at for at skyde denne lille kortfilm for sjov som en form for eksperiment. Der var ingen dybere bagtanker med filmen, udover at lege os frem til et sjovt resultat, udelukkende ved hjælp af gestikuleringer, stagefight og computereffekter.

Smack in the face!Stillbillede fra den allerførste sketch vi skød i 2009. På billedet er stuntmand Kim Sørensen blevet manipuleret lidt i After Effects.

Crewet på optagelsen  bestod kun af Deni og undertegnede plus en ekstra stuntmand og en hjælper. Vi havde en overordnet idé om forløbet i fortællingen men det var en meget løs idé. Slutningen var lidt svævende, men vi var besluttet på bare at improvisere os frem til noget sjovt og se hvad det endte med.

Jeg havde på det tidspunkt kendt Deni i nogle år og vi havde lavet et par småting sammen, så vi havde en fornemmelse af, at vi ville arbejde godt sammen. Men at vi nåede at skyde omkring 80 indstillinger på 5 timer var vist alligevel en overraskelse for os begge. Det gik HURTIGT og der var ikke andet at gøre, end at holde tungen lige i munden! Men det var megasjovt og vi feed’ede alle helt vildt på hinanden og den gode energi der opstår, når man skyder fiktion i det tempo. Der var ikke tid til så meget “pjat” med at sætte lys, lægge makeup osv. og det er jo heller ikke fordi resultatet er stor filmkunst – det vigtigste for os var bare at det skulle være sjovt at lave, for så ville det nok også være underholdende at kigge på – det var ihvertfald tanken!

Da solen var ved at gå ned og vi mistede lys, besluttede vi os for at runde optagelserne af. Vi spurgte en tilfældig gammel mand der passerede os, om han havde lyst til lige at bruge 5 minutter på at være med i slutningen af filmen – og således opstod payoff’et!

Resultatet er en form for slapstick comedy med referencer til Charlie Chaplin, Buster Keaton og Gøg & Gokke men med et touch af Jackie Chan og Tom & Jerry oveni!

Se filmen her:

Efterfølgende lavede vi yderligere to små film med den samme karakter med bowlerhatten – Mr. Lucky, kalder vi ham.

I august 2009 stillede vi op til kortfilmkonkurrencen VideoMarathon, hvor det gælder om at lave en film indenfor 48 timer fra idé til færdig film. Vi besluttede os for at lave endnu en film i samme comedy stil uden tale, men med nye karakterer for at skabe en anden form for dynamik i filmen. Det viste sig at være et godt valg, for vi vandt den danske del af Videomarathon det år.

Se filmen her:

Der gik herefter halvandet års tid, hvor vi egentlig lod det være hvad det var. Men så kom vi i kontakt med Mads Dirckinck-Holmfeld, ejer af The Funny Shorts Company, der distribuerer “non-verbal short format comedy” til hele verden som f.eks. skjult kamera-gags. Sammen med Mads blev vi enige om at lave et pilot afsnit på en halv time bestående af 10-12 sketches. Da piloten lå klar, tog Mads afsted på MIPCOM i slutningen af 2011 – en tv-festival i Cannes, hvor tv-opkøbere fra hele verden shopper løs i nye og gamle koncepter. Mads stak her en finger i jorden hos sine salgskanaler og fik overvejende positive tilbagemeldinger på vores tv-pilot.

Vi besluttede os herefter at klø på med at producere 13 x 25 minutters episoder af tv-serien – noget af en mundfuld! Det viste sig at det skulle tage os godt 2 år at få produceret over 5 timers action-comedy fordelt på 130 små sketches i mere end 10 lande på 3 forskellige kontinenter – på eget udstyr og for egne økonomiske midler, vel at mærke! Over 90 skuespillere, stuntfolk og dansere har stillet sig selv til rådighed og har brugt tid og energi på at realisere dette kæmpeprojekt – det første af sin slags i Danmark.

Tv-serien er skudt på et Canon 5D Mark II og et Sony FS700. Dette har givet os en utrolig stor bevægelsesfrihed i forhold til at rejse til udlandet og optage guerilla-style på gader og stræder. Ofte har det tekniske gear blot bestået af en taske med kamera 2-3 optikker, en skulderstøtte, en tripod, en Macbook Pro, en USB harddisk og et stykke green screen stof – hvis nu vi skulle få en skør idé der krævede lidt special effects. Udover det har vi kun haft kostumer med og lidt stunt gear som madrasser, flying harnesses og “sukkerflasker”.

Vi har skudt omkring 40 timers råmateriale der sammenlagt fylder lige omkring 1TB.

Blod, sved og tårer har det i bogstaveligste forstand kostet at lave serien – og et par brækkede fingre! Kig selv med i denne lille video med nogle af de bedste fraklip:

Sideløbende med optagelserne har vi klippet de mange sketches sammen, colorgradet, lavet visual effects og selvfølgelig indspillet stemmer og lavet fået lavet lyddesign. Lyden og musikken er den eneste del vi har outsourcet. Thomas Bärtschi fra IO Interactive hjalp os med at skabe lydidentiteten på de første sketches og siden hen har Tonemestrene stået for lyddesignet.

Tv-serien er nu færdig og vi har herhjemme solgt den til DR som viser den fra 2014 på den nye børnekanal DR Ultra. Så vidt vi er bekendt med, er det første gang i tv-historien at en privat virksomhed har produceret en tv-serie uden at co-producere den med en tv-kanal og uden støtte fra filmfonde eller andre instanser.

Vi har desuden solgt serien til en række andre lande og serien har været nomineret på tre internationale filmfestivaler indtil videre.

Fælles for alle 130 sketches er, at historien i næsten allesammen er opstået spontant ude på optagelserne. Nogle få gange har vi skrevet en grundidé ned, men langt de fleste gange har vi blot haft en location, nogle karakterer, en konflikt og muligvis et payoff. Ofte har vi ikke engang vidst hvordan en sketch skulle slutte! Det kan selvfølgelig være risikabelt at skyde fiktion på den måde, men vi har valgt at stole nok på vores kreativitet til bare at give slip og se hvor tingene bringer os hen. Og vi er overbevist om, at denne frihed og spontanitet på optagelserne afspejler sig i det endelige produkt, som gerne skulle have en friskhed og originalitet over sig, som ikke er set før.

Vi er ihvertfald spændte på hvordan verden tager imod vores hårde slid og vi glæder os til at kaste os over nye udfordringer – vi har allerede lagt i ovnen til nye, spændende serier i ind- og udland…

Nyheder om The Stunt Comedy Show på Facebook her.

Se en sketch fra tv-serien her:

Se traileren her:

The Stunt Comedy crewet i HollywoodUSA crewet fra The Stunt Comedy Show foran Hollywood skiltet. Fra højre: Anders Nylander Thomsen, Deni Jordan, Jesper Olsen og Kasper Vejlø Kristensen.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Copycats!