Sådan laver man en tv-serie

Sony FS700 ånder Red Epic i nakken!

fs700Sony NEX-FS700 med 18-200mm optik.

Jeg har haft mange kameraer igennem tiden. Da jeg startede mit firma, lejede jeg i begyndelsen et Sony VX1000 kamera – en vild maskine, der skød på MinDV bånd Det var det første prosumer kamera, der havde en 3CCD chip og oveni købet kunne det overføre data digitalt til en computer via firewire.

Derefter investerede jeg i et Canon XM1 og senere et Canon XM2, Sony HVR-Z1, Sony HVR-V1 og et Canon PMW-EX3. Sidstnævnte blev kameraet, der markerede springet fra bånd til hukommelseskort. Siden hen blev “flåden” af kameraer suppleret med et Canon 5D Mark II, Panasonic AG-AF101, Canon XF300 og et Canon 5D Mark III. De sidste 4 bruger vi stadig hos Eyelight og hvert kamera har sine fordele og ulemper, der derfor gør dem egnet til forskellige opgaver hver især.

gamlecamsBilleder af alle de kameraer jeg har ejet siden 1999.

For godt et år siden investerede jeg så i et Sony NEX-FS700 og det skulle vise sig at være en rigtig god investering. Prismæssigt ligger kameraet på den onde side af kr. 70.000,- inkl. moms i danske butikker. Kameraet er dog ALLE pengene værd!

Jeg investerede først og fremmest i FS700 på grund af dens ultra slowmotion funktion. Da kameraet blev købt, var vi dybt engageret i optagelserne til tv-serien The Stunt Comedy Show , så optagelser med 200 billeder i sekundet (fps) var virkelig et nøk op af produktionsstigen i forhold til production value. Samtidig var det fantastisk at have ND filtre i kameraet, XLR inputs og motoriseret zoom sammen med Sonys 18-200mm optik med servo-motor.

Jeg har lavet et lille sammenklip med slowmotion optagelser fra serien her:

Kameraet i sig selv er ret lysfølsomt og performer fint ved optagelser i lav belysning. Især med en række gode optikker som f.eks. Canons famøse L-serie, f.eks. 16-35mm, 24-70 II og 70-200mm, som alle har en fast blænde på f/2.8. Disse optikker sættes på kameraet ved hjælp af en adapter, men da kameraets sensor er mindre end optikkens brændvidde, betyder at billedet bliver beskåret med en faktor på 1,5. Det betyder at en 24-70mm fullframe optik bliver til 36-105mm på FS700 med en normal adapter.

l-series Canon EF 16-35mm, 24-70mm og 70-200mm.

…Indtil Metabones Speed Booster adapter kom på markedet for nogle måneder siden. Adapteren kondenserer lyset fra optikken og “projekterer” det ind på sensoren, således at hele optikkens brændvidde udnyttes. En fantastisk bivirkning ved denne kondensering af lyset er, at blænden øges med et F-stop, hvilket i praksis øger blænden på ovennævnte optikker fra 2.8 til 2.0!

speedboosterMetabones SpeedBooster.

Jeg har samtidig netop fået opdateret kameraet med den nyeste firmware 3.0, hvilket bl.a. tilføjer S-log2 profilen til kameraet, hvor man opnår en dynamisk rækkevidde på 13-14 stop og en standard ISO på 2000.

Opdateringen til firmware 3.0 koster knap kr. 1900,- og kræver at man sender FS700 kameraet til Sonys værksted i England. Dette gik dog helt smertefrit. Jeg sendte Sony en mail med min adresse, de sendte mig en papkasse som GLS fik retur med kameraet i. Alle papirer var udfyldt på forhånd – super nemt og uden ekstra omkostninger. Derefter betalte jeg den medfølgende faktura og et par dage senere fik jeg kameraet retur i opgraderet stand. Stor ros til Sony for måden at håndtere dette på!

Det diskuteres for tiden hvor brugbart S-log2 er i kameraets standard mode. AVCHD kompressionen (en variant af MPEG4/h.264) er i sig selv rigtig god, men når den dynamiske rækkevidde er så høj – og billedet som følge heraf bliver så “fladt” som det gør, kan man hurtigt se støj i skyggerne. Det er dog efter min mening stadig helt fantastisk at arbejde med og grade på.

Jeg har lavet en sammenligning her, hvor de to første billeder er screen captures fra en optagelse uden S-log2 og det tredje er optaget med S-log2:

underexpEks. 1 uden S-log2: detaljegraden i pærerne er bevaret, men baggrunden er undereksponeret.

overexpEks. 2 uden S-log2: Detaljerne i baggrunden træder frem, men pærerne er overeksponeret.

slog2Eks. 3 med S-log2: Detaljer i både baggrunden og pærerne er bevaret.

Rigtig interessant er det dog, at denne opdatering til firmware 3.0 har medført, at kameraet nu kan optage i 4K raw og så kommer S-log2 profilen pludelig for ALVOR til sin ret.

Sony selv tilbyder muligheden for 4K raw optagelser ved hjælp af et HXR-IFR5 interface unit og en AXS-R5 Recorder. En ret dyr og bøvlet løsning, men den eneste på nuværende tidspunkt, hvor det er muligt at optage 4K raw i 100fps, 120fps i 4-sekunders bursts eller 2K raw i op til 240fps. Jeg kender ikke priserne for Danmark, men den vejledende udsalgspris i USA på de to enheder tilsammen er $7850, hvilket med dansk moms oveni bringer dem op på knap kr. 65.000!

HXR-IFR5HXR-IFR-5 og AXS-R5 koblet sammen.

En anden og for mig mere tiltalende mulighed er dog Convergent Design’s Odyssey 7Q. Den er ikke kommet på markedet endnu, men i en mail jeg modtog i går fra Convergent Design i går, fik jeg oplyst at enhederne bliver sendt på markedet i november 2013.

odyssey7qOdyssey 7Q fra Convergent Design.

Odyssey 7Q er en kombineret 7,7″ monitor og ekstern recorder. Den er 2,5 cm tyk, og har et væld af ind- og udgange samt to porte til SSD harddiske. Monitoren i sig selv har en opløsning på 1280×800 pixels og har i øvrigt et væld af ekstra features som f.eks. vector scope, focus assist, histogram og zebrastriber. Enhedens funktioner kan tilmed styres via BlueTooth med en iPhone eller iPad – genialt.

Odyssey 7Q kan med FS700 optage i 2K raw 12-bit i 240fps eller 4K komprimeret i op til 30fps. Den kan desuden optage ukomprimeret 1080p op til 60fps i 12-bit 444.

Prisen for denne løsning inkl. to 256GB SSD harddiske er på kr. 24.000,-. Noget af en prisforskel. Med Sonys løsning, som er 2,5 gange dyrere, skal man spænde både et interface unit, en recorder og en monitor på sit kamera – alt dette er man fri for med Odessey 7Q som indeholder alle tre ting – dog på bekostning af 4K raw.

4K raw på Odyssey 7Q er dog en mulighed i fremtiden. Rent teknisk er der nemlig ikke noget i vejen for, at det kan lade sig gøre at optage 4K raw på enheden – det er simpelthen blot Sony, der har givet Convergent Design forbud mod at inkludere denne feature på deres produkt – hvilket jo giver mening i forhold til salget af deres eget produkt.

Indtil videre venter jeg spændt på at modtage min Odyssey 7Q og jeg skal selvfølgelig nok poste om den på bloggen her, når jeg får den i hænderne.

For lige at opsummere, så er FS700 uden tvivl det kamera jeg har ejet som jeg har været gladest for. De funktioner kameraet indeholder er uhørte i forhold til den prisklasse kameraet befinder sig i. Jeg er af den overbevisning, at der ikke er andre kameraer på markedet pt. i samme prisklasse, der kan følge med FS700.

RED Epic: Sony FS700 ånder dig i nakken!

2

 • Fed blog! Er vild med at læse om hvordan videooptagelser fungerer! Er selv en amatørfotograf, så det er rigtig spændende.

  Jeg har lige et spørgsmål. Du skrev at I bruger After Effects til efterredigering, hvad bruger I ellers?

  Hilsen
  Daniel

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kasper

   Hej Daniel,

   Godt at høre fra dig og fedt du kan lide bloggen! Den er helt ny men jeg arbejder hårdt på at få en masse godt indhold ind på den sammen med mine kollegaer 🙂

   Vi bruger primært Adobe pakken til både redigering og animation. Dvs. Premiere Pro CC og After Effects CC. Vi bruger også Cinema 4D rigtig meget.

   Der kommer i øvrigt snart en artikel om den software og de plugins vi benytter os mest af.

   -Kasper

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan laver man en tv-serie